::Ahlan Wa Sahlan::

::Wahai Pemilik Ilmu::

"The beauty of a woman is not in the clothes she wears, The figure she carries, or the way she combs her hairs. The beauty of a woman must be seen from her eyes. Because that is the doorway to her heart, The place where love resides. The beauty of a woman is not the facial mole, But true beauty in a woman is reflected in her soul. It is caring that she lovingly gives, The passion that she shows. The beauty of a woman, With passing years-only grows..."

Sunday, October 30, 2011

Wahai Kaum Adam!

INGATAN BUAT KITA YANG SERING TERLUPA

KL 29 Okt 11: Seorang pensyarah di sebuah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di Lembah Klang berusia 50-an diberitakan mencabul seorang pelajar perempuan dalam biliknya di universiti berkenaan, kelmarin. Lebih keji, pensyarah itu didakwa cuba memaksa pelajar berusia 23 tahun berkenaan melakukan aksi ringan-ringan dengan mengumpan untuk meluluskan pelajar itu dalam peperiksaan selepas mangsa enggan melayani kehendak seksualnya.
Bagaimanapun, keengganan mangsa memenuhi permintaannya menyebabkan pensyarah itu mula bertindak kasar dengan meraba serta mencium gadis terbabit menyebabkan berlaku pergelutan dalam bilik berkenaan. Dalam kejadian jam 3.30 petang itu, mangsa bernasib baik apabila berjaya keluar dari bilik pensyarah berkenaan sebelum membuat aduan kepada pensyarah lain dan kemudian membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur, di sini.
Sumber berkata, kejadian bermula ketika mangsa mahu ke bilik pensyarah berkenaan bagi menghantar tugasan yang diberikan.
“Namun, dia terserempak lelaki itu di luar bilik sebelum mangsa diberikan kunci dan diarah menunggu di dalam bilik itu.
“Pensyarah itu muncul kira-kira 10 minit kemudian. Sebaik masuk ke biliknya, pensyarah berkenaan terus memegang pipi mangsa sebelum duduk di kerusinya,” katanya.
Beliau berkata, mangsa yang bingung dengan tindakan itu memberitahu mahu menghantar tugasan. "Bagaimanapun, pensyarah itu mendakwa tidak mahukan tugasan berkenaan sebaliknya memberitahu mahukan benda lain,” katanya.
Sumber berkata, mangsa yang tidak faham kemudian bertanya apa yang dimahukan pensyarahnya itu.
“Dengan bersahaja, pensyarah itu bangun dan mengunci pintu bilik sebelum menarik tangan mangsa serta memeluknya. Lelaki terbabit kemudian memberitahu mahu mencium mangsa.
“Mangsa cuba menolak dengan baik, namun lelaki itu terus meraba badannya walaupun dia merayu tidak diperlakukan demikian,” katanya.
Katanya, mangsa yang bengang dengan tindakan itu memarahi pensyarah terbabit.
“Difahamkan, lelaki itu dengan bersahaja mengumpan untuk meluluskan mangsa jika memenuhi kehendak seksualnya,” katanya.
Biarpun diumpan dengan keputusan cemerlang, mangsa masih berkeras menolak pelawaan lelaki itu menyebabkan berlaku pergelutan antara mereka. Pelajar terbabit bernasib baik kerana berjaya keluar dari bilik sebelum membuat aduan kepada pensyarah dan kakitangan universiti berkenaan. Mangsa yang trauma dengan insiden itu kemudian tampil membuat laporan di IPK Kuala Lumpur, selepas dinasihatkan rakan, pensyarah lain dan keluarganya.
Sementara itu, Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (Operasi dan Risikan) Kuala lumpur, Asisten Komisioner Khairi Arasa ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan kejadian berkenaan.
Katanya, siasatan lanjut sedang dilakukan mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan.

**********************

Astaghfirullah. Ya ALLAH. Saat saya membaca laporan akhbar tersebut, rasa sebak, geram, marah, sedih, kecewa bercampur baur. Ya ALLAH, Kemanakah hilangnya sifat memuliakan dan menghormati wanita dalam diri lelaki hari ini. Lantas, satu nama yang terlintas diminda saya. Nama yang mengundang rasa sebak didada. Muhammad Bin Abdullah. Hati saya merintih bila mengenangkan betapa wanita hari ini seperti tiada nilai dan kemuliaan. Menitis air mata saya ketika saya mengenangkan betapa di zaman Rasulullah dan para sahabat, wanita begitu dijaga dan dihormati. Terasa indahnya ketika maruah wanita itu dijaga dan pelihara oleh kaum Muslimin.


Wahai Kaum Adam!
Kalian sering menyatakan bahawa idola kalian adalah Rasulullah.
Lantas, saya ingin bertanya.
Sejauhmanakah anda menghormati kaum wanita?
Apakah bukti kalian menghormati kaum yang sering dikatakan lemah ini?
Tahukah anda menghormati dan memuliakan wanita itu adalah sifat yang paling terserlah dalam diri Qudwah yang menjadi idola kalian dan juga saya? 

Wahai Kaum Adam!
Sering terdengar ditelinga ini kalimat dan bicara dari kalian "perempuan...biasalah...lemah''
Benar... Memanglah benar kaumku ini makhluk yang lemah dari fizikalnya.
Namun sedarkah kalian wahai kaum adam,
Siapakah yang bertarung nyawa demi melahirkan kalian yang 'hebat' itu?
Siapakah yang memendam rasa bersekang mata berjaga malam 
Ketika kalian yang 'gagah' itu merengek demam?

Wahai Kaum Adam...
Janganlah disalahkan wanita andai kaumku ini gagal menjadi wanita yang mulia
Janganlah dituding andai kami gagal menggalas amanah
Janganlah... Kerana kami ini hnanyalah insan yang diamanahkan menjadi tanggungjawab kalian... 
Bagaimana acuan yang kalian bentuk, begitulah hasil yang kami terima...

Wahai Kaum Adam,
Andai kalian tahu kisah ini, biarlah kumengulanginya agar menjadi peringatan.
Andai ada diantara kalian yang belum mengetahuinya,
Maka izinkanlah kumengkhabarkanya.
Bukan niat hati untuk mencabar ego kalian
Tidak terlintas diminda untuk menggugah kedudukan kalian.
Sesungguhnya kisah ini tetap tidak akan pernah menggugah martabat kalian.
Jangan pernah bimbang kerana kaumku menyedarinya dan cukup memahaminya.
Bukankah itu perintah Islam? "Ar-Rijal Qawwamuuna 'alannisa'?"
Kerana itulah diri ini terjentik rasa ingin menyatakan sebuah kebenaran..

Wahai Kaum Adam,
Ingatkah lagi kisah seorang pemuda dan seorang wanita...
Ketika pemuda itu berehat dibawah sepohon pokok setelah dikejar oleh tentera pemerintahnya yang zalim, pemuda itu melihat 2 wanita yang cuba untuk memberi minum pada haiwan ternakannya. Atas dasar perikemanusiaan, pemuda tersebut menolong 2 wanita yang tidak berupaya mengambil air dari perigi itu untuk memberi minum pada haiwan ternakan mereka. Setelah itu, Wanita tersebut kembali kerumah dan menceritakan kisah pemuda yang baik hati dan rasa meyatakan simpatinya terhadap pemuda itu. Ayah wanita tersebut kemudiannya meminta anaknya itu memanggil pemuda itu.

Wahai Kaum Adam...
Bukan kebaikan atau kemurahan hati seorang lelaki untuk menolong kaum wanita yang ingin saya ceritakan.
Namun apa yang ingin dikongsikan adalah tentang akhlak dan adab seorang lelaki dalam menjaga dan memuliakan wanita. 
Ketika pemuda tersebut bersetuju menemui ayah wanita itu, pemuda itu menuruti dan berjalan dibelakang wanita tersebut. Ketika kain wanita tersebut tersingkap sedikit kerana ditiup angin, pemuda itu lantas menyatakan pada wanita tersebut untuk berjalan dibelakangnya dan meminta agar membiarkan dirinya untuk berjalan dihadapan. 
Wanita itu hanya perlu menunjukkan arah kerumahnya...Subhanallah.

Wahai Kaum Adam...
Tahukah kalian.. siapakah lelaki hebat itu?
Dialah Nabi Musa alaihissalam, dan wanita mulia itu adalah isteri yang akhirnya menjadi pendokong utama perjuangan baginda menghadapi firaun laknatullah.


Wahai Kaum Adam...
Ku selitkan lagi buatmu tentang sebuah peristiwa...
Ketika hendak menunaikan Qiamullail pada satu malam, Rasulullah minta izin kepada isterinya, Aisyah. 
"Bolehkah aku menemui Tuhanku dengan melakukan Solat malam?” 
Aisyah satu-satunya isteri Rasulullah yang dinikahi saat masih gadis, dengan manja menyahut, “Tapi aku tak boleh berpisah denganmu.”
Wahai Kaum Adam...
Dapatkah kalian menjangka jawapan seorang Kekasih Allah?
Ya, Kekasih Allah itu menjawab cinta Aisyah itu dengan memegangi kaki Aisyah saat ia bersujud sehinggalah Aisyah tertidur kembali.

Wahai Kaum Adam...
Tidakkah ia sebuah contoh luar biasa tentang bagaimana kasih sayang dan penghormatan seorang suami kepada isterinya, seorang wanita?
Kerana itu juga, saya ingin bertanya, teringatkah lagi peristiwa diakhbar mengenai seorang isteri yang dibelasah oleh seorang suami hanya kerana mengejutkannya untuk menunaikan solat subuh?

Wahai Kaum Adam...
Itu kisah yang saya kongsikan dan ia hanyalah kisah antara ribuan kisah yang telah menjadi lipatan sirah yang mulia. 
Jika dikurniakan kesempatan, cerita-cerita itulah yang akan  saya ceritakan buat kalian dan generasi kita yang akan datang. 
Namun saat ini, ingin kumenyatakan bahawa kisah itu kisah lalu, sedang hari ini adalah REALITI.
Kerana itulah diri ini bertanya pada kalian...
Atas cara apakah kalian memuliakan INSAN BERNAMA WANITA?
Kalian...
Sebagai Ayah.....
Sebagai Suami...
Sebagai Anak...
Sebagai Saudara Lelaki...
Sebagai Pemimpin...
Sebagai Rakan sejawat...
Sebagai Rakan sepengajian...
Sebagai GURU...


Kepada 'Ar-Rijal' yang saya kasihi kerana ALLAH atas landasan saudara seagama, Sudah sejauh mana rasa hormat kalian kepada wanita? Ingat, ingat dan ingatlah bahawa kedudukan mulia hanya akan dapat dimiliki seorang wanita ketika kalian dapat melindungi dan meletakkan kaum wanita pada tempat dan posisi selayaknya baik sebagai anak, remaja, suami terlebih lagi sebagai seorang Ayah. Satu ingatanku, biarlah kemuliaan itu adalah kemuliaan yang dipandang disisi Agama, bukan kemuliaan pangkat dan darjat semata.
Andai anda yang membaca ini bukanlah tergolong dalam kalangan Lelaki yang tidak menghargai dan menghormati Wanita, maka sampaikanlah pada mereka dan insafilah amanah kalian ini. Ingatlah, Jangan nafikan! Kerana saya memerhati dan saya memahami hakikat realiti ini. Adakah anda lupa? saya juga adalah seorang wanita Muslimah?-Mujahidah Solehah, Tidak Gundah Mengharungi Mehnah, 
Tidak Resah Melepaskan Dunia Dari Hatinya-


-A.Q.R, Jln Tgk Di Blang, Banda Aceh.-


No comments:

Post a Comment

Followers

::Mutiara Hadith::

::Mutiara Hadith::
Daripada Abu Hurairah r.a berkata: Seorang lelaki dari kalangan orang ansar telah datang mengadukan halnya kepada Rasulullah s.a.w. Ia berkata: Wahai Rasulullah! Aku sesungguhya mendengar perkataanmu dan aku sangat kagum dan hairan dengan keindahannya tetapi aku tidak dapat menghafalnya. Maka apa yang perlu aku lakukan? Maka sabda Nabi s.a.w: "Hendaklah engkau menggunakan tangan kananmu," sambil Baginda mengisyaratkan supaya ia menulis apa yang ia dengarkan". (H.R Tirmidzi)

::IAIN AR-RANIRY (2011/2013)::

Semester 7 (11/12)
INU 1001 Pendidikan Kewarganegaraan

INU 1004 Bahasa Indonesia

INU 3002 Ilmu Budaya Dasar

INK 3004 Matematika Dasar

INK 3007 Hadis

SYA 1009 Ilmu Hukum

SPH 3009 Asbab Ikhtilaf Al-Fuqaha

SPH 3010 Sosiologi Hukum

SPH 3011 Hukum Islam Di Indonesia
*******
Semester Pendek (10/11)
SYA 7701 Filsafat Hukum Islam

SYA 7702 Praktikum

SYA 7703 Membahas Kitab Fiqh II
*******

Semester 8 (11/12)

SYA 2007 Hukum Adat

SYA 4701 Ushul Fiqh II

SYA 4702 Hukum Islam Dan Masyarakat

SPH 4708 Ushul Fiqh Muqaranah I

SMI 4709 Epistomologi Perundang-Undangan I

SYA 6701 Ushul Fiqh III

SPH 6805 Epistomologi Perundang-Undangan II

SPH 6806 Ushul Fiqh Muqaranah II

SPH 6807 Syari’at Islam Di Aceh

SPH 6808 Takhrij Hadis

SPH 6809 Hukum Perkahwinan Di Indonesia

*******

Semester 9 (11/12)

SYA 5702 Membahas Kitab Fiqh I

SPH 5803 Membahas Kitab Tafsir

SPH 5804 Muqaranah Mazhab Fil Jinayah

SPH 5805 Hukum Tata Negara

SPH 5806 Ilmu Falak

SPH 5809 Legal Drafting I

SPH 7804 Metode Penelitian Hukum

SPH 7806 Metode Ijtihad Kontemporer

SPH 7809 Legal Drafting II

*******

Semester 10 (12/13)

SYA 8701 KPM

SYA 8702 Skripsi

SYA 8703 Ujian Komprehensif

:: KIPSAS 2008/2011 ::

Semester 4 (09/10)

ASU 2012 Qawaidh Fiqhiyah

ASU 2022 Pengantar Fiqh Islam

ASU 2073 Usul Fiqh

ASU 2102 Siyasah Syar'iyyah

ASU 2142 Al-'arabiyyah li al-syariyyah 1

ASU 2202 Undang-Undang Jenayah Perbandingan

ASU 2222 Undang-Undang Keluarga Perbandingan

ASU 2262 Bahasa Inggeris 3

KIP 2031 Halaqah Usrah 3
*******

Semester 5 (10/11)

KIP 2041 Usrah II

ASU 2272 Bahasa Inggeris IV

ASU 2152 Al-Arabiyyah Li Al-Syar'iyah II

ASU 2083 Pentadbiran Harta Orang Islam

ASU 2232 Undang-Undang Syarikat & Perkongsian

ASU 2242 Undang-Undang Keterangan Perbandingan

ASU 2212 Undang-Undang Probet Perwarisan

ASU 2062 Fiqh Muamalat
*******

Semester 6 (10/11)

ASU2052 Ayat & Hadith Ahkam

ASU2282 English For Law

ASU2122 Kaunseling Islam & Guaman Syari'e

ASU2132 Undang-Undang Prosedur Mal & Jenayah

ASU2252 Undang-Undang Acara Sivil & Jenayah

ASU2093 Ulum Al-Quran & Ulum Hadith

ASU2984 Kertas Projek

~Bicara Zahidah~

~Bicara Zahidah~
"Wahai Rabbi, Jika aku sujud kepadaMu kerana gerun dengan api nerakaMu, Maka bakarlah aku didalamnya. Dan jika aku sujud kepadaMu kerana tamakkan syurgaMu, Maka halanglah aku daripadanya. Tetapi jika aku sujud kepadaMu kerana kecintaanku kepadaMu, Maka kurniakanlah aku balasan yang besar. Izinkanlah aku melihat wajahMu Yang Maha Agung dan Mulia itu..."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...