::Ahlan Wa Sahlan::

::Wahai Pemilik Ilmu::

"The beauty of a woman is not in the clothes she wears, The figure she carries, or the way she combs her hairs. The beauty of a woman must be seen from her eyes. Because that is the doorway to her heart, The place where love resides. The beauty of a woman is not the facial mole, But true beauty in a woman is reflected in her soul. It is caring that she lovingly gives, The passion that she shows. The beauty of a woman, With passing years-only grows..."

Wednesday, March 17, 2010

Semalam Yang Hilang!


Assalamualaikum warahmatuLLAH.

Semalam yang hilang. Ana pun tidak mengerti kenapa tajuk ini yang terlintas diminda. Mungkin kerana peristiwa lewat pagi beberapa hari lepas yang masih sukar untuk ana lupakan. Peristiwa yang menarik dan membuka luas  mata dan hati. Tidak sekadar diketuk. Ya, peristiwanya berlaku hanya dalam sekejap masa, tapi kesannya menyebabkan ana sukar melelapkan mata.
Maaf  terlalu berbahasa, bukan kiasan atau hiasan, cuma ingin menunjukkan betapa besarnya impak peristiwa semalam untuk masa depan ana sebagai penuntut ilmu juga seorang dai'e. Ceritanya begini, ana bersama adik juga sahabiah ana melawat seorang sahabiah yang ditahan di wad kerana disyaki appendix. Ditakdirkan Allah, nurse yang menjadi pelatih di wad tersebut merupakan salah seorang pelajar praktikal dari kolej di ibu kota. Nak dijadikan kisah, ana duduk bersebelahan katil pesakit (sahabat ana) dan pelatih tersebut datang berhampiran. Mungkin kerana tugasan yang telah selesai, pelatih tersebut datang berhampiran. Mungkin juga darah 'da'ie yang mesra' yang sentiasa mengalir dalam diri dan tuntutan Islam yang mulia menyebabkan mulut ringan untuk memulakan salam perkenalan. Dalam keasyikan bercerita, adik tersebut mengalih pandangan, tetarik melihat buku "Apa Ertinya Saya Menganut Islam" kepunyaan sahabat ana yang terletak kemas di atas rak bersebelahan katil pesakit (sahabat ana). Dengan tindakan pantas, ana mengambil dan menyerahkan buku tersebut. Apa yang menyentuh hati, adik tersebut bertanya, "Eh, boleh pegang ke kak? saya tak boleh solat ni." Ana tersenyum dan memberitahu yang buku itu boleh disentuh dan dibaca. Mungkin melihat 'cover' hadapan buku cetakan terkini itu yang tertulis " ما ذا يعني انثمائ للاسلام؟ " menyebabkan adik tersebut menyangka bahawa ianya Al-Quran dan tidak boleh disentuh. Mungkin juga kerana menyangka tulisan jawi itu semestinya adalah ayat Al-Quran.

Disebabkan masa melawat yang hampir tamat, ana mengajak adik tersebut yang merupakan seorang pelajar melayu untuk melawat dan berziarah ke tempat ana menuntut ilmu yang sangat berhampiran dengan hospital tersebut. Namun ironinya, patah bicara yang keluar dari mulut si gadis yang pada ana agak manis itu, cukup membuatkan ana tersentak. Sambil menutup wajah tersipu dengan buku karangan ulama masyhur itu, terdengar patah bicara menyapa pendengaran ana, "Alamak, kalau pergi, nak kena pakai tudung la pulak."  Mulanya dahi ini berkerut, tapi setelah beberapa saat akal waras ini mentafsir dan menganalisis sebab dan punca kemungkinan keluarnya patah-patah perkataan seperti itu, dengan senyuman ana berkata pada adik tersebut, "tak pe, datang je". Sepantas mungkin ana melihat sekeliling, mencari susuk pelajar yang berpakaian sama dengan saudari tersebut (sebab ana difahamkan mereka dihantar secara berkumpulan oleh kolej mereka menuntut untuk menyelesaikan praktikal mereka). Namun dalam masa yang sama juga ruangan minda ini diasak persoalan yang mendesak-desak datang secara tiba-tiba:

1. Mengapa perkataan seperti itu boleh keluar dari mulut seorang muslimah melayu?;
2. Statment itu datang dari seorang pelajar, dan adakah bermakna ia mewakili seluruh pelajar perempuan islam di kolej tersebut? Berapa ramaikah pelajar perempuan islam di kolej tersebut?;
Jika ya, Siapa yang bertanggungjawab terhadap perkara ini? (terlintas perkataan ibu ayah, ustaz ustazah,  terbayang kesibukan dan 'kemeriahan' ibu kota Malaysia) Jawapan dan respon yang sinonim jika ada saja isu yang timbul tentang golongan yang bernama 'Remaja'.
3. Apa yang ana dan kita semua mesti lakukan?;
4. Perlukah perkara ini dibiar begitu saja?;
5. Wajarkah menyalahkan 'mereka ini' 100%?;
6. Pernahkah kita berbicara tentang Islam kepada mereka? ataukah kita hanya mudah memandang sinis dengan kesimpulan mudah tanpa bertanya setakat mana mereka tahu tentang hukum agama?

Soalan yang datang menyebabkan fikiran ana berubah. Banyak lagi rupanya yang perlu ana lakukan untuk membantu muslimah diluar sana. Di 'sini' ana sibuk, namun rupanya ramai lagi yang ana tak tergapai. Soalan yang datang juga menyebabkan keputusan ana berubah. Mengapa pada awal tadi ana mengatakan 'ia' merubah masa depan ana. Sebabnya, asalnya ana merancang dan hampir membuat keputusan untuk menghantar proposal penulisan kertas projek berkenaan isu lain, namun setelah tidak berputus asa  memohon doa dan petunjuk walaupun sampai ke hari yang terakhir, akhirnya Allah menzahirkan keputusan-Nya pada peristiwa nan sekejap waktu. Keputusan-Nya yang hanya hadir pada masa dan hari terakhir untuk menghantar tajuk proposal kepada penyelia kertas projek Sekolah Pengajian Islam. Walhal ana telah menyiapkan proposal untuk tajuk asal ana sebulan yang lepas. Namun ana sangat yakin, inilah yang tersirat dalam ayat-ayatNya. Sungguh DIA Maha Mengetahui Segalanya. ALLAHU AKHBAR, ALLAHU AKHBAR, ALLAHU AKHBAR!

 p/s :  Takda jawapan untuk soalan ana di sini, sebab ana mahu kita fikir bersama. =)

No comments:

Post a Comment

Followers

::Mutiara Hadith::

::Mutiara Hadith::
Daripada Abu Hurairah r.a berkata: Seorang lelaki dari kalangan orang ansar telah datang mengadukan halnya kepada Rasulullah s.a.w. Ia berkata: Wahai Rasulullah! Aku sesungguhya mendengar perkataanmu dan aku sangat kagum dan hairan dengan keindahannya tetapi aku tidak dapat menghafalnya. Maka apa yang perlu aku lakukan? Maka sabda Nabi s.a.w: "Hendaklah engkau menggunakan tangan kananmu," sambil Baginda mengisyaratkan supaya ia menulis apa yang ia dengarkan". (H.R Tirmidzi)

::IAIN AR-RANIRY (2011/2013)::

Semester 7 (11/12)
INU 1001 Pendidikan Kewarganegaraan

INU 1004 Bahasa Indonesia

INU 3002 Ilmu Budaya Dasar

INK 3004 Matematika Dasar

INK 3007 Hadis

SYA 1009 Ilmu Hukum

SPH 3009 Asbab Ikhtilaf Al-Fuqaha

SPH 3010 Sosiologi Hukum

SPH 3011 Hukum Islam Di Indonesia
*******
Semester Pendek (10/11)
SYA 7701 Filsafat Hukum Islam

SYA 7702 Praktikum

SYA 7703 Membahas Kitab Fiqh II
*******

Semester 8 (11/12)

SYA 2007 Hukum Adat

SYA 4701 Ushul Fiqh II

SYA 4702 Hukum Islam Dan Masyarakat

SPH 4708 Ushul Fiqh Muqaranah I

SMI 4709 Epistomologi Perundang-Undangan I

SYA 6701 Ushul Fiqh III

SPH 6805 Epistomologi Perundang-Undangan II

SPH 6806 Ushul Fiqh Muqaranah II

SPH 6807 Syari’at Islam Di Aceh

SPH 6808 Takhrij Hadis

SPH 6809 Hukum Perkahwinan Di Indonesia

*******

Semester 9 (11/12)

SYA 5702 Membahas Kitab Fiqh I

SPH 5803 Membahas Kitab Tafsir

SPH 5804 Muqaranah Mazhab Fil Jinayah

SPH 5805 Hukum Tata Negara

SPH 5806 Ilmu Falak

SPH 5809 Legal Drafting I

SPH 7804 Metode Penelitian Hukum

SPH 7806 Metode Ijtihad Kontemporer

SPH 7809 Legal Drafting II

*******

Semester 10 (12/13)

SYA 8701 KPM

SYA 8702 Skripsi

SYA 8703 Ujian Komprehensif

:: KIPSAS 2008/2011 ::

Semester 4 (09/10)

ASU 2012 Qawaidh Fiqhiyah

ASU 2022 Pengantar Fiqh Islam

ASU 2073 Usul Fiqh

ASU 2102 Siyasah Syar'iyyah

ASU 2142 Al-'arabiyyah li al-syariyyah 1

ASU 2202 Undang-Undang Jenayah Perbandingan

ASU 2222 Undang-Undang Keluarga Perbandingan

ASU 2262 Bahasa Inggeris 3

KIP 2031 Halaqah Usrah 3
*******

Semester 5 (10/11)

KIP 2041 Usrah II

ASU 2272 Bahasa Inggeris IV

ASU 2152 Al-Arabiyyah Li Al-Syar'iyah II

ASU 2083 Pentadbiran Harta Orang Islam

ASU 2232 Undang-Undang Syarikat & Perkongsian

ASU 2242 Undang-Undang Keterangan Perbandingan

ASU 2212 Undang-Undang Probet Perwarisan

ASU 2062 Fiqh Muamalat
*******

Semester 6 (10/11)

ASU2052 Ayat & Hadith Ahkam

ASU2282 English For Law

ASU2122 Kaunseling Islam & Guaman Syari'e

ASU2132 Undang-Undang Prosedur Mal & Jenayah

ASU2252 Undang-Undang Acara Sivil & Jenayah

ASU2093 Ulum Al-Quran & Ulum Hadith

ASU2984 Kertas Projek

~Bicara Zahidah~

~Bicara Zahidah~
"Wahai Rabbi, Jika aku sujud kepadaMu kerana gerun dengan api nerakaMu, Maka bakarlah aku didalamnya. Dan jika aku sujud kepadaMu kerana tamakkan syurgaMu, Maka halanglah aku daripadanya. Tetapi jika aku sujud kepadaMu kerana kecintaanku kepadaMu, Maka kurniakanlah aku balasan yang besar. Izinkanlah aku melihat wajahMu Yang Maha Agung dan Mulia itu..."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...