::Ahlan Wa Sahlan::

::Wahai Pemilik Ilmu::

"The beauty of a woman is not in the clothes she wears, The figure she carries, or the way she combs her hairs. The beauty of a woman must be seen from her eyes. Because that is the doorway to her heart, The place where love resides. The beauty of a woman is not the facial mole, But true beauty in a woman is reflected in her soul. It is caring that she lovingly gives, The passion that she shows. The beauty of a woman, With passing years-only grows..."

Monday, August 24, 2009

RAMADHAN, TETAMU YANG DIRINDUI

Salam Ramadhan Kareem, Allahu Akram...


Setahun yang dinanti kini menjelma kembali. Rasa gembira dan syukur bila dapat bertemu semula dengan Ramadhan tahun ini. Terlintas salam hati kecil,"Rupanya Ramadhan masih sudi menjadi tetamu, menjengah suri iman dalam diri". Terasa Roh Ramadhan meresap ke segenap ruang jasad, seusai menunaikan solat tarawih malam Ramadhan beberapa hari yang lalu. Ini kali ke 2 ana menunaikan ibadah puasa di negeri orang. Ya, banyak perbezaannya. Perbezaan yang adakalanya mengundang sendu hati. Jauh dari famili. Namun, pada ana, bukan itu yang menjadi prioriti. Apa yang ana fikirkan adalah tentang diri ana dan Ramadhan. Ana dan "tetamu" ana. (Yang pastinya bukan orang yang bernama Ramadhan)


Dalam persediaan menunggu tetamu Ramadhan tiba, telah banyak cadangan persiapan dan tentatif yang ada dalam minda. Nak habiskan tadarus dan tadabbur Al-Quranul Kareem, tak nak tinggal terawih, tak nak tinggal tahajjud, nak mantapkan dhuha, nak iktikaf, tak nak tinggal sahur(maklumlah, hidup penuntut ilmu dalam masa yang sama pejuang ilmu, adakalanya tugasan yang "sedikit" menuntut masa dan tenaga yang juga tidak sedikit), nak jaga amalan-amalan sunat, tak nak masa berlalu seminit tanpa mengingati dan berzkikir padaNya, dan ada lagi agenda yang telah dirancang khas untuk tetamu mulia ini. Semua kerananya, Ramadhan.


Dalam kesungguhan merancang aktiviti fardhi, terasa kejap masa berputar. Rupanya, sudah 3 hari Ramadhan menjengah hari, berlalu pergi. Masih segar dalam ingatan, malam pertama menyambut Ramadhan. Jika para wanita ansar menyambut Rasulullah dengan nyanyian "Tola'al badru 'alaina", tapi, baginya Ramadhan, solat sunat tarawih menjemput kedatangan tetamu yang mulia ini. Rasa sejuk dan damai saat imam masjid membacakan Al-Fatihah. Terasa lain benar roh bacaan Ummul Qur'an ini dengan kedatangan Ramadhan. Disambung dengan surah Al-Baqarah. Namun, bila saja imam membacakan surah Al-Baqarah ayat 6 dan 7, terasa dada ini menjadi sesak. Takungan air mata yang disimpan untuk esok subuh, runtuh tanpa penghalang. Betapa dalam lautan kenikmatan iman yang Allah hamparkan buat hamba-Nya, masih ada yang kufur. Betapa Allah telah mengunci mati hati dan pendengaran mereka yang kufur, menutup penglihatan mereka dari sinar hidayah. Namun, apa yang lebih menampar iman ana, "Dan bagi mereka siksa yang amat berat".


Bila dilafazkan lagi ayat 8, 9 dan seterusnya, betapa harga air mata ini terlalu murah. Mengapa, ada lagi manusia yang sanggup menipu Allah dan orang-orang beriman? Tidakkah kaum munafik sedar bahawa Allah itu Khalik mereka? betapa sangat ego dan sombong golongan munafik ini. Ya, dada yang sesak ini kerana rasa gerun yang menapak, mengenang sifat Qahar-Nya. Namun, air jernih ini mengalir juga kerana terkilan dan sedih, mengenang umat akhir zaman. Mungkin, tanpa kita sedari, golongan yang dimaksudkan dalam ayat ini, ada dalam kalangan kita.(Siapa Tahu? hanya ALLAH Yang Maha Tahu). Mengapa? bila dihadapan orang beriman, kita sanggup mengaku beriman, kita pejuang agama. Rela bersama menjulang panji Islam. Walhal dalam masa yang sama, kitalah pelaku maksiat. Kitalah yang berterusan melakukan dosa. Kitalah duri dalam perjuangan Islam. Bila dipihak lain, kita gelakkan sahabat kita yang sanggup bersekang mata demi perjuangan Islam. Kita pandang rendah sahabat kita yang laju dalam gerak kerja, tapi "slow-motion" dalam akademik. Kitalah jua yang menjatuhkan sahabat dan gerak kerja. Kitalah yang membocorkan rahsia, tanzim gerakan. Siapa Tahu? Hanya kita dan Allah Maha Tahu.(Sudah jauh rupanya ana mebawa tetamu ana berjalan, dari tarawih kepada gerakan. Maklumlah, Fitrah pejuang.=)
(Ya Allah! kami berlindung dengan-Mu dari sifat Munafik dan dusta. Sifat yang dimiliki oleh kaum yang Engkau Murkai.)


Hakikatnya, rasa itulah yang mendera ana pada malam pertama Ramadhan kali ini. Rasa yang sangat menyakitkan dalam kegembiraan menyambut Ramadhan. (Hingga makcik yang solat sebelah ana menoleh seusai solat. Mungkin makcik tu tertanya "anak ni solat tarawih ke solat taubat?"=). Apapun, Sungguh Al-Quran adalah peringatan yang tidak akan lapuk di mamah zaman. Ya Rahman, Pemilik Kalam, Jadikanlah akhlak kami akhlak Al-Quran. Jadikanlah generasi kami generasi Al-Quran. Ameen.
*Dalam keterujaan menyambut tetamu yang istimewa ini, satu rasa yang hadir menujah-nujah tanpa dapat dihalang. Rasa sayu. Terasa sesak dada bila mengenangkan andai ini adalah Ramadhan terakhir. Ya, andai ini Ramadhan terakhir. Sempatkah ana graduate dengan cemerlang? Dapatkah ana anugerah puasa Khusus Khusus? Ataukah hanya layak dengan pointer puasa khusus? atau lebih kritikal masih tertahan diperingkat umum?
(Soalan untuk upin&ipin : Boleh tak, nak dakap Ramadhan supaya tak berlalu pergi?)
~Mujahidah Solehah Menjadikan Ramadhan Akademi Tarbiah Allah,
Membentuk Graduan Berjiwa Rabbaniah~

No comments:

Post a Comment

Followers

::Mutiara Hadith::

::Mutiara Hadith::
Daripada Abu Hurairah r.a berkata: Seorang lelaki dari kalangan orang ansar telah datang mengadukan halnya kepada Rasulullah s.a.w. Ia berkata: Wahai Rasulullah! Aku sesungguhya mendengar perkataanmu dan aku sangat kagum dan hairan dengan keindahannya tetapi aku tidak dapat menghafalnya. Maka apa yang perlu aku lakukan? Maka sabda Nabi s.a.w: "Hendaklah engkau menggunakan tangan kananmu," sambil Baginda mengisyaratkan supaya ia menulis apa yang ia dengarkan". (H.R Tirmidzi)

::IAIN AR-RANIRY (2011/2013)::

Semester 7 (11/12)
INU 1001 Pendidikan Kewarganegaraan

INU 1004 Bahasa Indonesia

INU 3002 Ilmu Budaya Dasar

INK 3004 Matematika Dasar

INK 3007 Hadis

SYA 1009 Ilmu Hukum

SPH 3009 Asbab Ikhtilaf Al-Fuqaha

SPH 3010 Sosiologi Hukum

SPH 3011 Hukum Islam Di Indonesia
*******
Semester Pendek (10/11)
SYA 7701 Filsafat Hukum Islam

SYA 7702 Praktikum

SYA 7703 Membahas Kitab Fiqh II
*******

Semester 8 (11/12)

SYA 2007 Hukum Adat

SYA 4701 Ushul Fiqh II

SYA 4702 Hukum Islam Dan Masyarakat

SPH 4708 Ushul Fiqh Muqaranah I

SMI 4709 Epistomologi Perundang-Undangan I

SYA 6701 Ushul Fiqh III

SPH 6805 Epistomologi Perundang-Undangan II

SPH 6806 Ushul Fiqh Muqaranah II

SPH 6807 Syari’at Islam Di Aceh

SPH 6808 Takhrij Hadis

SPH 6809 Hukum Perkahwinan Di Indonesia

*******

Semester 9 (11/12)

SYA 5702 Membahas Kitab Fiqh I

SPH 5803 Membahas Kitab Tafsir

SPH 5804 Muqaranah Mazhab Fil Jinayah

SPH 5805 Hukum Tata Negara

SPH 5806 Ilmu Falak

SPH 5809 Legal Drafting I

SPH 7804 Metode Penelitian Hukum

SPH 7806 Metode Ijtihad Kontemporer

SPH 7809 Legal Drafting II

*******

Semester 10 (12/13)

SYA 8701 KPM

SYA 8702 Skripsi

SYA 8703 Ujian Komprehensif

:: KIPSAS 2008/2011 ::

Semester 4 (09/10)

ASU 2012 Qawaidh Fiqhiyah

ASU 2022 Pengantar Fiqh Islam

ASU 2073 Usul Fiqh

ASU 2102 Siyasah Syar'iyyah

ASU 2142 Al-'arabiyyah li al-syariyyah 1

ASU 2202 Undang-Undang Jenayah Perbandingan

ASU 2222 Undang-Undang Keluarga Perbandingan

ASU 2262 Bahasa Inggeris 3

KIP 2031 Halaqah Usrah 3
*******

Semester 5 (10/11)

KIP 2041 Usrah II

ASU 2272 Bahasa Inggeris IV

ASU 2152 Al-Arabiyyah Li Al-Syar'iyah II

ASU 2083 Pentadbiran Harta Orang Islam

ASU 2232 Undang-Undang Syarikat & Perkongsian

ASU 2242 Undang-Undang Keterangan Perbandingan

ASU 2212 Undang-Undang Probet Perwarisan

ASU 2062 Fiqh Muamalat
*******

Semester 6 (10/11)

ASU2052 Ayat & Hadith Ahkam

ASU2282 English For Law

ASU2122 Kaunseling Islam & Guaman Syari'e

ASU2132 Undang-Undang Prosedur Mal & Jenayah

ASU2252 Undang-Undang Acara Sivil & Jenayah

ASU2093 Ulum Al-Quran & Ulum Hadith

ASU2984 Kertas Projek

~Bicara Zahidah~

~Bicara Zahidah~
"Wahai Rabbi, Jika aku sujud kepadaMu kerana gerun dengan api nerakaMu, Maka bakarlah aku didalamnya. Dan jika aku sujud kepadaMu kerana tamakkan syurgaMu, Maka halanglah aku daripadanya. Tetapi jika aku sujud kepadaMu kerana kecintaanku kepadaMu, Maka kurniakanlah aku balasan yang besar. Izinkanlah aku melihat wajahMu Yang Maha Agung dan Mulia itu..."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...