::Ahlan Wa Sahlan::

::Wahai Pemilik Ilmu::

"The beauty of a woman is not in the clothes she wears, The figure she carries, or the way she combs her hairs. The beauty of a woman must be seen from her eyes. Because that is the doorway to her heart, The place where love resides. The beauty of a woman is not the facial mole, But true beauty in a woman is reflected in her soul. It is caring that she lovingly gives, The passion that she shows. The beauty of a woman, With passing years-only grows..."

Friday, June 18, 2010

Mungkinkah Sejarah Kembali Berulang (1)

Assalam’alaikum warahmatuLLAH

BismiLLAH wa hamdan shukran liLLAH…

Segala pujian di tujukan buatNya yang memiliki segala sifat terpuji, selawat dan salam buat junjungan besar kekasih ALLAH para sahabat, ahlul bait baginda, para tabi’in, tabi’ tabi’in dan seterusnya salam perjuangan dan mujahadah buat para pejuang agama yang masih dan sedang bertebaran di muka bumi demi memartabatkan risalah Islam yang suci.

Maaf buat semua di atas ‘kesunyian’ buat seketika. Dalam ‘tempoh’ beberapa waktu ini mengajar ana tentang banyak perkara. Ya. Banyak perkara. Anta hasrat di hati ingin melakukan ‘bedah siasat buku’, namun apakan daya lantaran kelengkapan perlatan dan sumber yang terhad menyebabkan ana hanya mampu melakukan ‘bedah buku’ sahaja. Belum cukup syarat untuk menyiasat dan mendedahkan isi buku dengan lebih signifikan.

Dalam kesempatan menyiapkan kertas projek, tiba-tiba ana rasa tertarik untuk membaca sebuah karya sastera berkulit tebal dan eksklusif edisi terhad yang telah lama tersimpan kemas di susunan rak buku, pemberian seorang pakcik muda. Sebuah karya sejarah yang membawa ana kembali ke zaman lampau. Zaman permulaan perkembangan Islam di Tanah Melayu. Kisah persaudaraan, harta, kerajaan, keikhlasan, keimanan, ketaatan, ketamakan, dan hasad dengki yang akhirnya membawa pertumpahan darah dalam lingkungan saudara kandung dan anak beranak sendiri. Rasa tertarik yang mungkin timbul selepas membaca sebuah buku yang mencabar ana sebagai seorang pemudi Islam untuk mengenal siapa sebenarnya diri ana. Bangsa ana. Agama ana. Tahniah. Penulis buku ‘Agenda Yahudi Menakluk Dunia’ itu telah berjaya mencabar ana untuk mencari jati diri ana sebagai seorang Islam. Ana perlu kembali kepada sejarah. Melihat kembali jejak yang ditinggalkan mereka yang pernah mencipta sejarah itu.

Bila ditanya kepada remaja hari ini, berapa ramai yang mengetahui tentang sejarah bermulanya Islam. Bila dikatakan kita orang yang lupa diri kita rasa marah, sanggup memukul atau memaki orang yang bertanya tapi hakikatnya berapa orangkah dikalangan kita ini yang mengetahui secara tepat dan lengkap sejarah bermulanya Islam. Rumah siapakah yang menjadi tempat pertama Rasulullah menyampaikan dakwah Islam secara siir? Siapakah rombongan terawal yang memeluk Islam? Yang kita tahu, kanak-kanak pertama memeluk Islam. Wanita pertama memeluk Islam. Itupun kerana hanya itu yang ada dalam silibus mata pelajaran, Jadi jangan marah andai kita dikatakan orang yang lupa diri.

Tapi ana juga tidak sepenuhnya menyalahkan masyarakat hari ini yang semakin tidak mengenal jati diri sebagai Muslim sejati. Kerana apa? Kerana kita telah berjaya diperdaya oleh Yahudi. Ya. Yahudi telah hampir berjaya pada misinya. Amat Sakit untuk ana nyatakan, tapi INI HAKIKAT yang terbentang nyata. Kaum yahudi sedang bergelak ketawa melihat keasyikan dan kemasyhukan umat Islam yang sedang asyik meneguk nikmat-nikmat dan keindahan yang dihidangkan oleh mereka tanpa mengetahui bahawa semua nikmat dan keindahan itu adalah racun yang akan membunuh KITA SEMUA!

Lihat saja pada peristiwa berdarah terkini yang masih hangat diperkatakan. Tentang serangan tentera Israel terhadap kapal bantuan Mavi Marmara. Ianya telah memancing perhatian dunia ke atas tindakan kejam rejim itu. Tapi, tidakkah kita mahu membuka mata hati dan akal fikiran kita bahawa itu adalah salah satu tindakan dari Israel untuk membuktikan kepada dunia bahawa ‘mereka’ adalah bangsa yang kuat. Tidak takut kepada sesiapa pun. Sejarah kegelapan satu masa dahulu kini telah menjadi zaman kegemilangan bagi mereka. Percayakah bila ana katakan peristiwa berdarah itu merupakan gimik awal dari Israel dan sekutunya yang akan membawa kepada klimaks yang lebih ‘GEMPAK’?

Mungkin ada yang yang lupa dan mungkin juga ada yang belum tahu bahawa bangsa Yahudi dan Nasrani pernah menjadi agama samawi(agama langit) yang mana nabi dan Rasul Allah pernah diutuskan keatas kaum ini. Cubalah kita selak kembali helaian sejarah silam bila mana ALLAH mengkhabarkan kepada kita di dalam Al-Quran tentang nikmat-nikmat dan kemuliaan yang pernah ALLAH berikan kepada Bani Israel. Antara nikmat yang paling besar adalah ketika Bani Israel diselamatkan oleh Nabi Musa dengan izin ALLAH ketika mereka diburu oleh Firaun LaknatuLLAH. ALLAH memerintahkan Nabi Musa untuk memukul tongkat miliknya ke Laut Merah lalu dengan kuasa ALLAH maka Laut Merah itu terbelah dua membentuk sebuah lorong untuk dilalui oleh Bani Israel bagi melepaskan diri dari kekejaman Firaun LaknatuLLAH. Lupakah kita bila ALLAH memperlihatkan bahawa Firaun itu bukan Tuhan apabila Firaun bersama tenteranya mati tenggelam di Laut Merah bila laut yang terbelah itu bercantum kembali. ALLAH memberikan pengajaran berguna kepada Bani Israel dan kita semua tentang keangkuhan seorang manusia yang mengaku Tuhan namun tidak mampu menyelamatkan diri ketika mautnya datang menjemput. Dikhabarkan juga di dalam Al-Quran keistimewaan Bani Israel yang akan dilindungi awan ketika berjalan dipanas terik padang pasir. Teringat ana pada ayat yang sentiasa diulang di dalam surah Ar-Rahman “Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?”

Ya. Mereka mengakui namun mereka juga mendustakannya. Mereka terkenal dengan ‘perangai jahat’ dengan membunuh anak sapi, membunuh para nabi dan mengingkari janji yang dilakukan. Kalau setakat menyerang kapal Mavi Marmara dan melakukan kekejaman dengan sekatan ketat dan bedilan peluru tak bermata, ana rasa terlalu sedikit dengan kejahatan dan pendustaan yang telah mereka lakukan pada ALLAH dan Rasul. Percayalah! Sekalipun Dunia mengancam mereka, mereka tidak akan pernah gentar kerana kesombongan dan keangkuhan terlampau telah lama bersemadi dalam diri mereka. Hanya ALLAH Yang Maha Mengetahui kenapa dan mengapa serta apa hikmah yang tersimpan disebalik kewujudan mereka di bumi ALLAH ini kerana jika ALLAH ingin menghapuskan mereka dari muka bumi tanpa sedikit jejak sekalipun, ALLAH mampu. Tapi sifat-NYA yang Ar-Rahman masih membuka peluang kepada mereka untuk bertaubat. Ingatkah lagi ketika ALLAH menghantar halilintar kepada mereka ketika Bani Israel meminta kepada Nabi Musa untuk melihat wajah ALLAH secara nyata? Ingatkah juga ketika ALLAH mengangkat Bukit Tursiyna agar Bani Israel memegang janji mereka pada ALLAH dan Rasul?

Satu yang ana terfikir, mungkinkah ALLAH ingin memperlihatkan kepada seluruh umat manusia bahawa mereka inilah bangsa yang tidak pernah bersyukur terhadap jutaan nikmat yang telah ALLAH berikan kepada mereka. Namun ALLAH itu bersifat Ar-Rahman, sentiasa membuka pintu taubat sehinggalah ajal datang menjemput. Inilah contoh keangkuhan yang pernah ada dalam diri Firaun LaknatuLLAH. ALLAH ingin mengajarkan kepada kita semua bahawa mereka inilah satu bangsa yang pernah ALLAH selamatkan ketika mereka lari dari buruan kekejaman Firaun namun akhirnya kini mereka jugalah yang sekali lagi mendustakan ALLAH dan Rasul serta mewarisi dan menghidupkan kembali keangkuhan Firaun dalam bentuk yang jauh lebih Moden. Ya. NEO-FIRAUN.


Lihatlah! Dan Fikirlah! Bukankah Sejarah Akan Kembali Berulang?( Karya ini ana Ilhamkan buat Anak Bangsa yang punya Agama punya Minda)


Anak Bangsaku!


Sejarah…Bukan Sekadar untuk dibaca.


Fahami. Hayati. Ingati. Teladani


Andai dengannya kita mampu membina kembali tamadun agama,


Maka, Jangan Gentar!


Lakarlah kembali Sejarah Yang Gemilang itu!


Andai dengannya kita akan musnah,


Jangan cuba diteladani lembaran silam itu!


Biarlah kita mati dalam lautan darah…demi membina sejarah


Daripada mati terkambus dalam timbunan sejarah!


(Nukilan : Qasrina R.)

17 Jun 2010/ 7.15 pagi/ Kuala Lumpur
‘Mujahidah Solehah, Menghayun Langkah Menjejak Sejarah Menggegar Dunia’

1 comment:

  1. YA..BANGKIT KEMBALI.
    SALAM..apa khabar kak..harap sihat. moga kita dipertemukan lagi ye ;)

    ReplyDelete

Followers

::Mutiara Hadith::

::Mutiara Hadith::
Daripada Abu Hurairah r.a berkata: Seorang lelaki dari kalangan orang ansar telah datang mengadukan halnya kepada Rasulullah s.a.w. Ia berkata: Wahai Rasulullah! Aku sesungguhya mendengar perkataanmu dan aku sangat kagum dan hairan dengan keindahannya tetapi aku tidak dapat menghafalnya. Maka apa yang perlu aku lakukan? Maka sabda Nabi s.a.w: "Hendaklah engkau menggunakan tangan kananmu," sambil Baginda mengisyaratkan supaya ia menulis apa yang ia dengarkan". (H.R Tirmidzi)

::IAIN AR-RANIRY (2011/2013)::

Semester 7 (11/12)
INU 1001 Pendidikan Kewarganegaraan

INU 1004 Bahasa Indonesia

INU 3002 Ilmu Budaya Dasar

INK 3004 Matematika Dasar

INK 3007 Hadis

SYA 1009 Ilmu Hukum

SPH 3009 Asbab Ikhtilaf Al-Fuqaha

SPH 3010 Sosiologi Hukum

SPH 3011 Hukum Islam Di Indonesia
*******
Semester Pendek (10/11)
SYA 7701 Filsafat Hukum Islam

SYA 7702 Praktikum

SYA 7703 Membahas Kitab Fiqh II
*******

Semester 8 (11/12)

SYA 2007 Hukum Adat

SYA 4701 Ushul Fiqh II

SYA 4702 Hukum Islam Dan Masyarakat

SPH 4708 Ushul Fiqh Muqaranah I

SMI 4709 Epistomologi Perundang-Undangan I

SYA 6701 Ushul Fiqh III

SPH 6805 Epistomologi Perundang-Undangan II

SPH 6806 Ushul Fiqh Muqaranah II

SPH 6807 Syari’at Islam Di Aceh

SPH 6808 Takhrij Hadis

SPH 6809 Hukum Perkahwinan Di Indonesia

*******

Semester 9 (11/12)

SYA 5702 Membahas Kitab Fiqh I

SPH 5803 Membahas Kitab Tafsir

SPH 5804 Muqaranah Mazhab Fil Jinayah

SPH 5805 Hukum Tata Negara

SPH 5806 Ilmu Falak

SPH 5809 Legal Drafting I

SPH 7804 Metode Penelitian Hukum

SPH 7806 Metode Ijtihad Kontemporer

SPH 7809 Legal Drafting II

*******

Semester 10 (12/13)

SYA 8701 KPM

SYA 8702 Skripsi

SYA 8703 Ujian Komprehensif

:: KIPSAS 2008/2011 ::

Semester 4 (09/10)

ASU 2012 Qawaidh Fiqhiyah

ASU 2022 Pengantar Fiqh Islam

ASU 2073 Usul Fiqh

ASU 2102 Siyasah Syar'iyyah

ASU 2142 Al-'arabiyyah li al-syariyyah 1

ASU 2202 Undang-Undang Jenayah Perbandingan

ASU 2222 Undang-Undang Keluarga Perbandingan

ASU 2262 Bahasa Inggeris 3

KIP 2031 Halaqah Usrah 3
*******

Semester 5 (10/11)

KIP 2041 Usrah II

ASU 2272 Bahasa Inggeris IV

ASU 2152 Al-Arabiyyah Li Al-Syar'iyah II

ASU 2083 Pentadbiran Harta Orang Islam

ASU 2232 Undang-Undang Syarikat & Perkongsian

ASU 2242 Undang-Undang Keterangan Perbandingan

ASU 2212 Undang-Undang Probet Perwarisan

ASU 2062 Fiqh Muamalat
*******

Semester 6 (10/11)

ASU2052 Ayat & Hadith Ahkam

ASU2282 English For Law

ASU2122 Kaunseling Islam & Guaman Syari'e

ASU2132 Undang-Undang Prosedur Mal & Jenayah

ASU2252 Undang-Undang Acara Sivil & Jenayah

ASU2093 Ulum Al-Quran & Ulum Hadith

ASU2984 Kertas Projek

~Bicara Zahidah~

~Bicara Zahidah~
"Wahai Rabbi, Jika aku sujud kepadaMu kerana gerun dengan api nerakaMu, Maka bakarlah aku didalamnya. Dan jika aku sujud kepadaMu kerana tamakkan syurgaMu, Maka halanglah aku daripadanya. Tetapi jika aku sujud kepadaMu kerana kecintaanku kepadaMu, Maka kurniakanlah aku balasan yang besar. Izinkanlah aku melihat wajahMu Yang Maha Agung dan Mulia itu..."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...