::Ahlan Wa Sahlan::

::Wahai Pemilik Ilmu::

"The beauty of a woman is not in the clothes she wears, The figure she carries, or the way she combs her hairs. The beauty of a woman must be seen from her eyes. Because that is the doorway to her heart, The place where love resides. The beauty of a woman is not the facial mole, But true beauty in a woman is reflected in her soul. It is caring that she lovingly gives, The passion that she shows. The beauty of a woman, With passing years-only grows..."

Monday, November 9, 2009

:: HAMPIR TIBA DI PENGHUJUNGNYA ::


Alhamdulillah wa hamdan syukran lillah.


Terlalu lama rasanya tak menjenguk laman yang hampir usang ni. Masa itu ada, cuma kesempatan sentiasa menghimpit masa sehingga adakalanya menjadi agak sempit. Tak terkejar dengan tugas dan obligasi yang perlu di selesaikan. Tambahan lagi dengan hujan amanah yang sejak kebelakangan ini sering datang bertimpa-timpa. Hanya sebulan berlalu, tapi serasa terlalu banyak perubahan yang berlaku. Adakalanya mengundang penguasaan emosi melebihi kewarasan akal. Syukur dikurniakan ibu ayah dan sahabat yang sentiasa memberi semangat dan perutusan doa yang tidak putus meskipun di sempadani jarak yang jauh. Bukankah sahabat sejati itu bukanlah yang sentiasa di sisi, tetapi dia juga adalah insan yang dekat dihati dan diingati dalam setiap bisikan doanya. Syukran jiddan ma dan pa', kak jiya, kak munawirah dan adik2 usrah yang disayangi. =) Pesan dan doa kalian akan ditanam subur di taman iman ini. Biiznillah.

Ehmm, setelah 2 minggu berlalu, kini hampir tiba di penghujung minggu imtihan niha'i. Hanya tinggal satu subjek lagi yang menanti hari esok sebelum berakhirnya semester ini. Undang-Undang Tort Perbandingan. Tak terasa pantas sungguh semester ini berlalu. Akan menjengah pula semester hadapan dengan tuntutan tugas yang pastinya lebih banyak dan lebih mencabar. Semoga diri terus thabats dalam laluan ini. Dalam setiap kepayahan dalam perjalanan menuntut ilmu ini, terbayang kepayahan dan kesungguhan para pencinta ilmu dan pemburu Ilmu, Malik bin Anas, Muhammad bin Idris (as syafi'e), al hanafi, Sufyan al-tsauri, Ahmad bin Hanbal, Muslim bin hajjaj, Ibn Taimiyah, Yahya bin muin, as-Syaukani, Ibn Hazm, al-dzahabi dan terlalu banyak lagi ilmuan yang menjadi pemburu ilmu. Terasa terlalu kecil kepayahan yang dialami berbanding mereka ini yang berkorban seluruh harta kehidupan hatta demi setitis ilmu yang tidak mungkin akan dilepaskan. Biarlah mereka dari fahaman dan mazhab mana sekalipun, apa yang ingin ana genggam tentang mereka, kesungguhan dan kecintaan mereka pada ilmu.

Teringat kata-kata ustazah aeshah, "ilmu tidak akan mampu untuk hidup bersama dengan kekenyangan, tidur berlebihan dan kemewahan serta keselesaan." Imam Syafi'e ketika ditanya tentang penderitaannya dalam menuntut ilmu, berkata " Selama 16 tahun, aku tidak mempunyai makanan selain dua ketul roti dan satu biji kurma. Aku memakannya hanya untuk sekadar mengalas perutku yang lapar." Dia ditanya lagi, "Untuk apa engkau melakukan itu?" Imam as-Syafi'e menjawab "Aku melakukannya agar membuatku mudah dalam menghafal imu dan fiqh . Aku meninggalkan makanan itu demi ilmu. Dan kemudian Allah memberiku rezeki lagi." Imam Syafi'e juga pernah berkata "Wahai Abu Musa, aku pernah menderita miskin sebanyak 3 kali. Bukankah engkau pernah melihatku sedang makan ikan dengan kurma? tidak ada makanan selain itu." Ibn Aqil juga pernah menceritakan tentang dirinya, " Aku berusaha sekuat tenagaku memangkas waktu kesibukanku yang lain demi menjaga waktu agar dapat membaca lebih banyak. Aku rela tidak makan roti dan hanya makan manisan dengan secawan air, kerana jika aku makan roti, maka banyaklah masaku terbuang."
Betapa ana sedar bahawa mengapa hari ini terlalu sukar untuk menemui seorang Syafi'e, ibn Aqil, Maliki, Hanafi mahupun seorang Ahmad. Yang meninggalkan makanan yang lazat demi menjaga ilmu. Yang meninggalkan keselesaan demi kemuliaan ilmu. Hari ini, yang ada dan sering ditemui, hanya yang tak makan sebab masalah kewangan. Bukan kerana ingin menjaga ilmu yang dimiliki, tapi kerana poket tak berisi.

"Ilmu itu adalah sesuatu yang paling berharga. Lihatlah, orang yang bodoh sekalipun, saat orang lain menyangka bahawa dia berilmu, pastilah amat senang hatinya. Dan sungguh bodoh seseorang, bila ia tidak suka saat mendapatkan ilmu dan marah saat disangka orang bahawa dia berilmu." (Imam as-Syafi'e)

-Mujahidah Solehah, Menghayun langkah Memperkasa ilmu Menjana Peribadi Berminda Kelas Pertama-

No comments:

Post a Comment

Followers

::Mutiara Hadith::

::Mutiara Hadith::
Daripada Abu Hurairah r.a berkata: Seorang lelaki dari kalangan orang ansar telah datang mengadukan halnya kepada Rasulullah s.a.w. Ia berkata: Wahai Rasulullah! Aku sesungguhya mendengar perkataanmu dan aku sangat kagum dan hairan dengan keindahannya tetapi aku tidak dapat menghafalnya. Maka apa yang perlu aku lakukan? Maka sabda Nabi s.a.w: "Hendaklah engkau menggunakan tangan kananmu," sambil Baginda mengisyaratkan supaya ia menulis apa yang ia dengarkan". (H.R Tirmidzi)

::IAIN AR-RANIRY (2011/2013)::

Semester 7 (11/12)
INU 1001 Pendidikan Kewarganegaraan

INU 1004 Bahasa Indonesia

INU 3002 Ilmu Budaya Dasar

INK 3004 Matematika Dasar

INK 3007 Hadis

SYA 1009 Ilmu Hukum

SPH 3009 Asbab Ikhtilaf Al-Fuqaha

SPH 3010 Sosiologi Hukum

SPH 3011 Hukum Islam Di Indonesia
*******
Semester Pendek (10/11)
SYA 7701 Filsafat Hukum Islam

SYA 7702 Praktikum

SYA 7703 Membahas Kitab Fiqh II
*******

Semester 8 (11/12)

SYA 2007 Hukum Adat

SYA 4701 Ushul Fiqh II

SYA 4702 Hukum Islam Dan Masyarakat

SPH 4708 Ushul Fiqh Muqaranah I

SMI 4709 Epistomologi Perundang-Undangan I

SYA 6701 Ushul Fiqh III

SPH 6805 Epistomologi Perundang-Undangan II

SPH 6806 Ushul Fiqh Muqaranah II

SPH 6807 Syari’at Islam Di Aceh

SPH 6808 Takhrij Hadis

SPH 6809 Hukum Perkahwinan Di Indonesia

*******

Semester 9 (11/12)

SYA 5702 Membahas Kitab Fiqh I

SPH 5803 Membahas Kitab Tafsir

SPH 5804 Muqaranah Mazhab Fil Jinayah

SPH 5805 Hukum Tata Negara

SPH 5806 Ilmu Falak

SPH 5809 Legal Drafting I

SPH 7804 Metode Penelitian Hukum

SPH 7806 Metode Ijtihad Kontemporer

SPH 7809 Legal Drafting II

*******

Semester 10 (12/13)

SYA 8701 KPM

SYA 8702 Skripsi

SYA 8703 Ujian Komprehensif

:: KIPSAS 2008/2011 ::

Semester 4 (09/10)

ASU 2012 Qawaidh Fiqhiyah

ASU 2022 Pengantar Fiqh Islam

ASU 2073 Usul Fiqh

ASU 2102 Siyasah Syar'iyyah

ASU 2142 Al-'arabiyyah li al-syariyyah 1

ASU 2202 Undang-Undang Jenayah Perbandingan

ASU 2222 Undang-Undang Keluarga Perbandingan

ASU 2262 Bahasa Inggeris 3

KIP 2031 Halaqah Usrah 3
*******

Semester 5 (10/11)

KIP 2041 Usrah II

ASU 2272 Bahasa Inggeris IV

ASU 2152 Al-Arabiyyah Li Al-Syar'iyah II

ASU 2083 Pentadbiran Harta Orang Islam

ASU 2232 Undang-Undang Syarikat & Perkongsian

ASU 2242 Undang-Undang Keterangan Perbandingan

ASU 2212 Undang-Undang Probet Perwarisan

ASU 2062 Fiqh Muamalat
*******

Semester 6 (10/11)

ASU2052 Ayat & Hadith Ahkam

ASU2282 English For Law

ASU2122 Kaunseling Islam & Guaman Syari'e

ASU2132 Undang-Undang Prosedur Mal & Jenayah

ASU2252 Undang-Undang Acara Sivil & Jenayah

ASU2093 Ulum Al-Quran & Ulum Hadith

ASU2984 Kertas Projek

~Bicara Zahidah~

~Bicara Zahidah~
"Wahai Rabbi, Jika aku sujud kepadaMu kerana gerun dengan api nerakaMu, Maka bakarlah aku didalamnya. Dan jika aku sujud kepadaMu kerana tamakkan syurgaMu, Maka halanglah aku daripadanya. Tetapi jika aku sujud kepadaMu kerana kecintaanku kepadaMu, Maka kurniakanlah aku balasan yang besar. Izinkanlah aku melihat wajahMu Yang Maha Agung dan Mulia itu..."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...